25 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>1025 років із моменту створення Володимир-Волинської єпархії
    Понеділок, 27 листопада 2017 09:59

    1025 років із моменту створення Володимир-Волинської єпархії

    Однією із найстаріших єпархій в Україні вважається Володимир-Волинська. Її корені сягають далекого 992 року. Відтак, цьогоріч вона святкує знаменну подію – 1025 років від моменту створення.

    Святкові заходи з нагоди такої знакової події розпочалися ще на початку року. Так, 9 травня 2017 року, напередодні дня пам’яті Всіх святих землі Волинської та святителя Стефана Володимир-Волинського, в Успенському кафедральному соборі міста відбулося всенічне бдіння, а наступного дня — святкова Божественна літургія. Наприкінці якого парафіяни пройшли хресною ходою до каплички Всіх святих землі Волинської.

    Учора ж, 26 листопада, у 25-ту Неділю після П’ятидесятниці, Володимир-Волинська єпархія завершила святкування в Свято-Успенському кафедральному соборі недільною ранішньою Божественною літургією, яка зібрала чимало вірян. Богослужіння відвідали і голова райдержадміністрації Наталія Василець, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик та представники міської влади.

    Опіслі, усі охочі мали змогу відвідати концерт Волинського державного академічного народного хору під керівництвом Заслуженого діяча мистецтв України Олександра Стадника, що відбувся в районному будинку культури.

    Довідково:

    Володимир-Волинська єпархія заснована святим рівноапостольним князем Володимиром у 992 році і є однією із найдревніших єпархій на Русі.

    Як говорить історія, першим єпископом кафедри був Стефан Болгарин, а його першим собором – храм Успіння Божої Матері, який не зберігся до нашого часу. Від нього залишився лише фундамент і це місце сьогодні називають «стара катедра».

    У 1160 році князь Мстислав Ізяславович побудував новий прекрасний храм, присвятивши його також Успінню Пресвятої Богородиці. Цей храм, що зветься Мстиславовим і понині є кафедральним собором єпархії.

    Резиденцією Володимирських єпископів до 1495 року був Зимненський монастир, поки не збудували «єпископський замок» при соборі.

    Коли віра Православна стала поширюватися далеко від Володимира і кількість віруючих зростала, постала потреба поділу Володимирської єпархії, а тому в 1137 році з неї виділяється Галицька і Угрівська (яка в 1323 році стає Холмською), в 1288 році – Луцька єпархія, а пізніше й інші єпархії західного регіону.

    Славний град Володимир за князя Романа Ізяславовича став столицею могутньої слов’янської Волинсько-Галицької держави. В кафедральному соборі вінчалися і коронувалися на престол великі князі, в ньому підписувалися міждержавні і торгові договори, тут приймали почесних гостей, в цьому храмі знаходили собі вічний спокій єпископи і князі славної володимирської землі.

    Проте у 1596 році Володимирський і Луцький єпископи Іпатій Потій і Кирило Терлецький підписали з Римом Брестську унію, що поклало початок братовбивчій війні на релігійній основі і гонінню на православних.

    В 1621 році на прохання гетьмана Петра Сагайдачного Єрусалимський патріарх Феофан відновив українську православну ієрархію, але у неї вже не було сили і можливості керувати. Всюди панували католики, а Володимирському єпископу Ієзекіїю (Йосифу) Курцевичу король не дозволив приїхати у Володимир той змушений був керувати єпархією на відстані. Через те в 1625 році Володимирська єпархія, як православна, припинила своє існування і була приєднана до Луцької, але згодом і вона була ліквідована.

    Після другого поділу Польщі в 1793 році для Західної України і Білорусії відкрита єпархія у Мінську. З неї в 1795 році виділено Волинське вікаріатство в м. Житомирі, яке в 1799 році стає самостійною єпархією.

    У радянський період наступив час нових гонінь і переслідувань. І знову Володимир лишається без єпископа, навіть вікарного.

    Однак 3 травня 1996 року Священним Синодом УПЦ прийнято рішення про відродження древньої Володимирської кафедри на Волині. Першим єпископом відродженної єпархії став преосвяшенний Симеон (Шостацький) з титулом «єпископ Володимир-Волинський і Ковельський».

    Після розділення Волинської області на дві самостійні єпархії до Володимирської кафедри ввійшло 8 північно-західних адміністративних районів в яких розміщено 12 благочинь. На той час було 167 храмів, 148 священиків, 2 монастирі: Мілецький чоловічий і Зимненський жіночий. Нині Володимир-Волинська єпархія є повноцінною складовою Української Православної Церкви.

    Відділ організаційної роботи та управління персоналом апарату райдержадміністрації

    Переглядів 4407
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua