Версія для друку
Четвер, 05 серпня 2021 15:16

Підготовка до навчань батальйону тероборони

5 серпня голова райдержадміністрації Юрій Лобач провів розширену нараду з питань підготовки до масштабних навчань батальйону територіальної оборони, які відбудуться у вересні-жовні цього року на базі Оваднівської територіальної громади із частковим охопленням інших громад району. Ці навчальні збори пройдуть в рамках розбудови дієвої системи тероборони держави,  положення про яку визначені законом «Про основи національного спротиву». Відтак, у кожній громаді передбачені підрозділи, які у мирний час налічуватимуть 46 осіб, які пройшли спеціальну військову підготовку. У період бойових дій їх чисельність збільшуватиметься у півтора рази. Усі службовці тероборони повинні пройти бойове злагодження та зрозуміти алгоритми дій на конкретній, ввіреній їм території, у разі реальної загрози. Виробленню цих навичок і сприятиме навчання, підготовку до якого обговорили посадовці РДА, представники військового комісаріату, поліції, 14-ї бригади та 39-го ЗРП, районного центру підготовки тероборони, Оваднівської громади та закладу профтехосвіти.  

 Як стало відомо у ході наради, на період у 10 діб потрібно розташувати у Овадному, в приміщенні професійного ліцею, 350 резервістів, які отримають військову форму і зброю, ті, хто уперше приступає до служби, складуть присягу, кілька днів відбуватиметься їх вогнева підготовка, злагодження відділень, взводів та рот, бригадні тактичні навчання. Серед завдань буде встановлення блок-постів на автошляхах, охорона державних установ та важливих стратегічних об’єктів, таких, як залізнична станція, організація патрулювання населених пунктів, встановлення комендантської години тощо. На два дні до них долучаться іще 130 осіб міноментного забезпечення та контрдиверсійної діяльності. Відтак, на плечі влади та військових лягає непросте завдання із забезпечення належних умов проведення навчань.

 Міноборони традиційно надасть резервістам форму і взуття, здійснить поставку необхідних продуктів відповідно до затвердженого меню, а також виділить для кожного зброю і боєприпаси з розрахунку потреб у проведенні стрільб. Натомість приготування їжі, розміщення на ночівлю, забезпечення санітарних умов, довезення до та з полігона слід вирішити на місцях спільно усім причетним до тероборони структурам.

 Насамперед закрили питання організації харчування представники 14-ї бригади пообіцяли надати 2-3 польові кухні та спеціалістів-кухарів для них, відмітили для себе, що необхідно іще підшукати та орендувати у підприємців дві холодильні камери для зберігання м’ясної, молочної і рибної продукції. Розташування особового складу батальйону відбудеться в гуртожитку ліцею, куди будуть привезені двоярусні солдатські ліжка. Відкритим залишилось питання облаштування додаткових санвузлів та душових, окрім тих, що функціонують в гуртожитку ОПЛ.

  Сільський голова Сергій Панасевич запевнив, що додатково встановить на території розташування батальйону 4-5 додаткових сміттєвих баків, забезпечить щоденне вивезення сміття. Начальник відділу Нацполіції Василь Майданюк взяв до уваги те, що слід посилити охорону правопорядку на територіях, наближених до майданчиків, де проводитимуть навчання.

 «На сьогодні ми сформували завдання, до наступної такої ж зустрічі чекаємо конкретних розрахунків щодо потреб у матеріалах, техніці, обладнанні. Додатково прошу залучити до робочої групи медиків, адже це чи не один із найважливіших аспектів забезпечення перебування маси людей в одному місці та ще й з фізичними навантаженнями. Таким чином насамперед напрацьовуємо «дорожю карту», відповідно до якої здійснюватимемо поетапну підготовку до проведення навчань.», - підсумував засідання голова РДА Юрій Лобач.  

Переглядів 5397

Галерея зображень