Версія для друку
Понеділок, 15 листопада 2021 16:24

Шанс для громад: парламентська угода з ЄІБ щодо кредиту у 300 млн євро дозволить провести термомодернізацію тисячі громадських будівель

Верховна Рада України ратифікувала Угоду з Європейським інвестиційним банком, за якою держава отримає кредит у розмірі 300 млн євро на реалізацію проекту «Енергоефективність громадських будівель в Україні». Про це повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Відбір учасників розпочнеться наприкінці 2021 – початку 2022 років. Вже навесні міста та громади зможуть активно долучитись до реалізації проекту. Зокрема, Угодою передбачено:

- період погашення кредиту – 20 років;

- ставку до 2% річних;

- пільговий період – перші 5 років, протягом якого відсотки не нараховуватимуться.

«Проект розширить можливості органів місцевого самоврядування з проведення комплексної термомодернізації. Це допоможе скоротити енергоспоживання у близько тисячі громадських будівель, зокрема, дитячих садках, лікарнях та школах. Проект здебільшого розраховано на територіальні громади, а також малі та середні міста з населенням від 20 до 250 тисяч. Це надважливо», – зазначив Олексій Чернишов.

Нагадаємо, 6 жовтня 2020 року Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) та Міністерство розвитку громад та територій України підписали угоду про залучення кредиту у розмірі 300 млн євро для покращення енергоефективності задля надання Україні допомоги у подоланні економічних наслідків COVID-19 шляхом стимулювання швидшого економічного та соціального зростання після пандемії.

«Цей проект – один із важливих інструментів державної підтримки органів місцевого самоврядування, який повністю відповідає національній політиці та чинній енергетичній стратегії України», – наголосив Олексій Чернишов.

Переглядів 4069