03 травня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Травень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
        1 2 3 4 5
    6 7 8 9 10 11 12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30 31    
    Середа, 22 січня 2014 16:11

    Нові можливості для громадських формувань

    За законодавством України про об'єднання громадян, яке діяло до 1 січня 2013 року, громадські організації були прив'язані до певної території, на якій вони були зареєстровані (зі статусом «міжнародні», «всеукраїнські» та «місцеві»), що спричиняло чималі труднощі при проведенні заходів, збору коштів та роботи організації в інших областях та територіях.

          Новим законом скасовано територіальні статуси «міжнародні» та «місцеві», що надає право громадським об'єднанням самостійно вибирати територію своєї діяльності. Проте, всеукраїнський статус все ж таки збережено з огляду на те, що у міністерств відсутні критерії, за якими здійснювати державне фінансування проектів громадських організацій на всеукраїнському рівні.

            Якщо громадське об'єднання прийняло рішення діяти на території всієї країни, це ще не дає йому право мати всеукраїнський статус. Для цього йому необхідно створити відокремлені підрозділи у більшості адміністративно-територіальних одиницях зазначених у частині другій статті 133 Конституції України. Стаття 133 Конституції України у частині другій встановлює, що до складу України входять 24 області, Автономна Республіка Крим, міста Київ та Севастополь. Отже, відокремлені підрозділі мають бути створені у більшості областей України (та/або Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі).

          Правом на створення відокремлених підрозділів наділені тільки ті громадські об'єднання, які зареєстровані зі статусом юридичної особи. Відомості про утворені відокремлені підрозділи громадського об'єднання подаються до уповноваженого органу за місцезнаходженням громадського об'єднання.      Втім, крім створення відокремлених підрозділів, громадському об'єднанню необхідно підтвердити свій статус. Підтвердження всеукраїнського статусу відбувається тільки після реєстрації громадського об'єднання. Якщо громадське об'єднання уже при створенні планує набути всеукраїнського статусу, при прийнятті рішення на установчих зборах та затвердженні статуту, його засновникам слід враховувати вимоги частини сьомої статті 10 Закону України «Про громадські об'єднання» (надалі - Закон), відповідно до якої власна назва громадського об'єднання має містити інформацію про статус громадського об'єднання ("дитяче", "молодіжне", "всеукраїнське"). Отже, засновники зобов'язані вказати слово «всеукраїнська» у власній назві. Тому, найменування громадського об'єднання повинно бути викладене таким чином (приклад): «Громадська організація «Всеукраїнське об'єднання талановитої молоді».
         Відомості про всеукраїнський статус громадського об'єднання перевіряються щороку уповноваженим органом з питань реєстрації з даних реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. Якщо кількість відокремлених підрозділів не буде відповідати вимогам Закону, громадське об'єднання втрачає всеукраїнський статус.

    Головний спеціаліст управління З.Азаріна 27.11.2013

    Переглядів 478
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua